Mot alla som är annorlunda

Hatet kan ju vara så stort och brett. Inte bara mot olika slags folkgrupper, utan mot alla som är annorlunda. Mobbning är ju också ett slags hat, som förekommer ofta – både på skolor och på arbetsplatser. Men egentligen finns det ingen som är annorlunda, i stället är vi alla det. Ingen är den andra lik. Våld föder våld. Kärlek föder kärlek. Vad är det vi vill att nästa generation ska ha för värderingar?

/ Vibacke

Liknande berättelser

Tillhörigheter

Fångarna tvingades att lämna ifrån sig alla sina ägodelar, bland annat väskor, glasögon, skor och leksaker. De blev även rakade. Håret såldes till tyska företag och användes vid produktion av bland annat strumpor, byxor, filtar och kuddar.

Dödsfabrikerna

De trodde att de skulle få tvätta sig. Men i själva verket var duschrummet en gaskammare. Upp till 2 000 personer kunde rymmas i en och samma kammare. Dörrarna stängdes och reglades, sedan pumpades gasen cyklon b in.

Svaga

De flesta fångarna fördes till Auschwitz med tåg, i boskapsvagnar. Det var varmt, trångt och smutsigt. Fångarna fick ingenting att äta eller dricka under resan, och många dog.

Urvalet

1,3 miljoner människor skickades till Auschwitz. 1,1 miljoner dog också där. 90 procent av de som dödades var judar.