Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 19 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. Ung och svag

  Jag vill att du ska se mig.
  Jag vill vara med dig.
  Förlåt, jag ska inte störa.
  Men detta måste du höra.
  Jag mår så dåligt att jag får magont!
  Utan en riktig vän känns allt så tomt!

 2. Mot alla som är annorlunda

  Hatet kan ju vara så stort och brett. Inte bara mot olika slags folkgrupper, utan mot alla som är annorlunda. Mobbning är ju också ett slags hat, som förekommer ofta – både på skolor och på arbetsplatser.

 3. Skolornas Fredspris

  Jag vill skicka ett hjärtligt tack för 2:a priset i Skolornas Fredspris. Dagen efter prisutdelningen firade vår skola 30 års jubileum och då berättade vår rektor om priset för alla elever, föräldrar och kommunfolk som var där.

 4. Andra förstår mig nu

  Den här filmen tycker jag är sååå bra! 

  Jag blev retad i klassen förut för att de andra inte fattade vad jag menade. Men vår lärare pratade med oss alla och sa att vi måste prata med varandra så att vi förstår vad vi menar.

 5. Jag är mobbad

  Min mamma och pappa är ltie som hippies. Det är ok. Men de vill att jag också ska vara det och därför får jag inte kläder som andra har. Jag ser annorlunda ut. Det är itne mitt fel. Men jag blir mobbad för det. Vad kan jag göra?

 6. Jag fick bättre självförtroende för varje dag

  Jag går i karate och alla mina förra kompisar trodde att jag började för att jag ville slåss. Men jag hatar att slåss. Jag började i karate för att jag ville försvara mig mot alla som mobbade mig.

 7. Emo vs Fjortis

  Tillsammans med två andra skolor satte S:t Illiansskolan upp musikalen Emos vs. Fjortis. Eleverna fick möjlighet att skriva manus och agera, vilket stärkte deras självförtroende och självkänsla.

 8. Lyssna och ta en på allvar

  Är man fylld med så mycket självförakt och skam, att man inte ens tycker att man förtjänar att finnas, då finns det stora anledningar till varför man inte pratar om sina problem med någon annan. Man lider sig bara igenom alltihop i tysthet.

 9. Tror inte hon förstod

  Det blev lite prat om mobbing hos kuratorn. Men inte om mina hemförhållanden, och de mest skamliga sakerna vågade jag egentligen inte ta upp. Men jag tror inte hon förstod hur mobbad jag var. Skolkuratorer sitter ju bara inne på sina kontor.

 10. Jag hjälpte och det gjorde mig glad

  Jag är en "buse". Har alltid bråkat i skolan och retat andra. En mobbare.

 11. Bara för att jag är mörkhyad

  Det har hänt väldigt hemska saker mot mig. Jag har blivit mobbad i sex år. De stoppade ner mitt huvud i toaletten och klippte av mitt hår. Men jag fick ingen hjälp. En kväll var det några rasister på torget och då råkade jag vara där.

 12. Tio klasskamrater som bara stod och tittade

  När jag gick i ettan till femman blev jag lite halvt mobbad.

 13. Jag har inte tänkt ge upp

  Denna dag gjorde nog åtminstone en liten förändring i alla som såg filmen och lyssnade på ert föredrag. Jag tycker att vår skola är lite som andra världskriget. Allting förstörs och folk plågas, blir slagna, utfrysta och mycket mera.

 14. Vantrivas i skolan

  Sen finns det ju de här ungdomarna som har en massa vänner, som idrottar och är sociala och duktiga och smarta, och som aldrig misslyckas med någonting de tar sig för. De som inte fattar att man kan ge folk en chans innan man dömer dem.

 15. Han mobbade och hotade

  På vår skola finns det många olika gäng, det är gängbråk varje dag. En slår en annan och den som blir slagen hämtar sitt gäng och vice versa. Skolan försöker dölja det här.

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 4