Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 84 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. Det spelar ingen roll

  Enligt mig själv så är alla människor lika värda. Det spelar ingen roll om man är en annan färg, utvecklingsstörd, homosexuell, bisexuell, heterosexuell m.m.
  Man har lika VÄRDE.

 2. Mot alla som är annorlunda

  Hatet kan ju vara så stort och brett. Inte bara mot olika slags folkgrupper, utan mot alla som är annorlunda. Mobbning är ju också ett slags hat, som förekommer ofta – både på skolor och på arbetsplatser.

 3. Jag vill att rasismen förbjuds

  En gång ville jag bara prata med en nazisttjej, men det enda jag fick tillbaks var slagord som rasförrädare, negerälskare eller pundarjävel, efter detta har jag bara känt HAT, HAT, HAT till dessa människor och deras åsikter.

 4. Du är en hjälte

  Hej! Jag heter Maja, 18 år, och satt längst fram idag när du talade på vårt gymnasium. Jag var utan ord när vi lämnade salen, det var obeskrivligt vilka känslor som väcktes inom mig efter din historia.

 5. De får ALDRIG sprida sin falska historia bland oss

  Jag inser den stora vikten om att lärdom om koncentrationslägren sprida bland dagens ungdom så att ni när ni en dag är borta skall kunna stå emot dom som försöker säga oss att allt är lögn.

 6. Alla borde få en andra chans

  Förut tyckte jag att alla skinnskallar och rasister m.fl. var helt sjuka i huvudet eftersom de hatade mörkhyade och för att de slog ner en massa människor.

 7. Sverige

  Emerich Roth överlevde förintelsen. Efter andra världskrigets slut flyttade han till Sverige för att vara tillsammans med sin syster Elisabeth, den enda familjemedlemmen som han hade kvar. Han pratade sällan om kriget och sina hemska upplevelser.

 8. Paniken, hopplösheten och undret

  Andra världskriget var slut. Efter ett besök i hemstaden insåg Emerich Roth att han inte längre hade något hem eller någon familj. Emerich greps av panik och reste till Italien där han anslöt sig till en grupp judiska ungdomar på väg till Israel.

 9. På väg hem

  Andra världskriget var slut och Emerich Roth hade blivit befriad från koncentrationslägret. Nu hade han bara en enda tanke i huvudet: att ta sig hem. Men drömmen om hemmet gick snart i krasch …

 10. Valde att inte hämnas

  På sjukhuset som Emerich varit på sedan krigets slut fick han besök av ett par människor som erbjöd honom en chans att hämnas.

 11. Befrielsen

  Andra världskriget tog slut och ryska soldater befriade Emerich Roth från koncentrationslägret. Soldaterna gav Emerich grovt bröd med skinka, men hans utsvultna kropp fick en chock av maten och han blev svårt sjuk.

 12. Theresienstad

  Andra världskriget närmade sig slutet och Emerich Roth skickades till ett nytt koncentrationsläger: Theresienstad i dåvarande Tjeckoslovakien. Emerich var nu så svag att han inte kunde stå upp.

 13. Väntade på slutet

  I koncentrationslägret Buchenwald fungerade ingenting. Alla väntade på slutet och det var så många kroppar att Emerich var tvungen att gå över dem när han skulle uträtta sina naturbehov.

 14. Tågfärden till Buchenwald

  Efter den långa marschen kom de fram till en järnvägsstation. Därifrån transporterades de med godståg till Buchenwald.

 15. Dödsmarschen

  Som fånge i koncentrationsläger hörde Emerich Roth hur skotten och bombnedslagen från de allierade – befriarna – kom allt närmare. De tyska soldaterna bestämde sig för att fly och fångarna tvingades att följa med.

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 15