Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 46 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. Jag saknar min mamma och min lilla bror

  Jag kommer från Somalia och har varit i Sverige i bara tre år. Jag bor med min pappa. Jag saknar min mamma och min lilla bror och vet inte var de är just nu. Men i mitt hjärta dom är fortfarande levande.

 2. Mot alla som är annorlunda

  Hatet kan ju vara så stort och brett. Inte bara mot olika slags folkgrupper, utan mot alla som är annorlunda. Mobbning är ju också ett slags hat, som förekommer ofta – både på skolor och på arbetsplatser.

 3. Ni är väldigt starka personer

  Det var mycket intressant, lärde sig mycket mer om både andra världskriget, nazister, alkohol, droger våldet idag och mycket mer.

 4. "Jag hatar inte dom, jag hatar vad dom gjorde"

  Hej Emerich
  Din historia var hemsk, men det blev bra tillslut.
  När du berättade om allt det hemska fick man tårar i ögonen. Det är otroligt hur du kan vara positiv till allt. Eller allt och allt, det mesta.

 5. Min kille slog mig

  Jag var bara 15 år när vi blev ihop. Han var en äldre kille som jag blivit helt galet kär i. Det tog bara ett par månader så kom första smällen. Han slog mig i ansiktet så jag ramlade bakåt.

 6. Saknar självförtroende att föra en normal diskussion

  Att få tag i ett vapen är väldigt enkelt och man skaffar det oftast för att hävda sig i en konflikt. Eftersom man saknar självförtroende att föra en normal diskussion så ersätter man det med en hotfull attityd eller ett vapen.

 7. Jag var inte sådan

  Jag var lite nazist. Jag umgicks med ett gäng i min ålder och vi tyckte det var roligt. Vi lyssnade på nazistmusik och drack öl.

 8. Jag ska ta tillbaka min rättighet till att leva

  Jag var rejält på lyset och gick och sjöng för mig själv på väg till en fest. Jag vände mig om och såg en mörk gestalt. Han höjde sin högra arm och slog mig med nåt i huvudet.

 9. Hoppas kunna hjälpa andra att lämna hatet

  Jag har själv varit nynazist i fem, sex år och kände igen mig mycket i föredraget. Om en person inte får kärlek av sina föräldrar försöker personen finna det i något annat.

 10. Misshandlad av det egna gänget

  När brottsligheten i Carl Wennerstrands nazistgäng trappas upp blir Carl rädd och bryter med gänget. Det accepteras inte och Carl blir svårt misshandlad av sina före detta vänner.

 11. Vapen

  Det började med ett inbrott i en kiosk, med svepskälet att den ägdes av en kille med invandrarbakgrund. Carl Wennerstrand och hans nazistkompisar fick smak på den brottsliga banan och skaffade sig vapen.

 12. Våldet var riktat mot styvfarsan

  Carl Wennerstrand njöt av att orsaka människor skada. I efterhand har han insett att hatet inte var riktat mot offren, utan mot den hatade styvfarsan.

 13. Ha övertaget, ge igen

  Carl Wennerstrand var ständigt rädd för sin aggressiva, alkoholiserade styvfar. Rädslan förbyttes så småningom till ilska och hat – riktad mot helt andra människor.

 14. Provocera fram bråk

  För Carl Wennerstrand var nationalsocialismen ett jättebra sätt att synas och få uppmärksamhet. Han och hans gäng brukade gå ut på stan och provocera fram konflikter och bråk.

 15. Rädsla

  Med en styvfar som ständigt slog honom, blev Carl Wennerstrand ett ovanligt våldsamt barn. Redan i lågstadiet gav han sig på ett annat barn med knytnävarna.

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 15