Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 62 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. Jag saknar min mamma och min lilla bror

  Jag kommer från Somalia och har varit i Sverige i bara tre år. Jag bor med min pappa. Jag saknar min mamma och min lilla bror och vet inte var de är just nu. Men i mitt hjärta dom är fortfarande levande.

 2. Mina föräldrar jobbar väldigt mycket

  I min familj har vi det väldigt gott ställt men mina föräldrar jobbar väldigt mycket. Jag har nog inte fått riktigt all kärlek jag skulle behöva. När jag var yngre hade jag ofta mardrömmar och var rädd för att vara ensam.

 3. Vi brukar aldrig prata med varandra

  Min pappa och jag brukar nästan aldrig prata med varandra, vi bara svarar på varandras frågor och så. Det sista vi skulle säga till varandra är ”Jag älskar dig”.

 4. Hur stor betydelse kärlek har

  Jag tyckte era föredrag var väldigt gripande och intressanta. Jag har inte riktigt innan tänkt på hur stor betydelse kärlek har i familjen. När föredraget var slut gick jag direkt och hämtade min mobil och skrev: ”Jag älskar dig mamma/pappa!”

 5. Se på tv ihop

  Mitt förhållande till pappa är helt okej. Vi kan prata om vardagliga ämnen med varandra och se på tv ihop. Men vi diskuterar inte framtiden och allvarliga saker som berör mig

 6. Skiljas från familjemedlemmar och hem

  Jag tycker föreläsningen var väldigt berörande. --- För ett tag, när jag satt där i aulan och såg på filmen, så blev jag jude själv. Jag kände paniken och ångesten att bli bortförd mot min vilja, skiljas från familjemedlemmar och hem.

 7. Snälla, hjälp mig

  Jag är en tjej som är 15 år. Jag vet inte vad jag ska göra, snälla hjälp mig. Jag tycker inte mitt liv har någon mening, jag har funderat på att sluta äta eller till och med självmord. Jag är på något sätt väldigt rädd för allting.

 8. Rädd för att leva ett likadant liv som mamma

  Om mamma fick reda på att jag skrev till dig om hennes alkoholproblem skulle hon inte förlåta mig. Hon försöker sluta, hon har varit nykter i några månader nu. Allra jobbigast vad det i mellanstadiet.

 9. Saknar någon från våran riktiga familj

  När jag var fyra år blev jag adopterad. Jag undrar om jag har en chans att kunna hitta mina föräldrar någon gång. --- För tillfället mår jag väldigt bra, förutom när min syster står och skriker åt vår adoptivmamma.

 10. Han fick aldrig kärlek

  Jag har svårt med min pappa. Han kan inte visa känslor gentemot mig och min äldre bror. Han och jag har haft svårt sen jag var 13 år, och nu är jag 18. Anledningen är att pappa aldrig fick kärlek när han var liten.

 11. Ensam som alltid

  Ännda sen jag var liten har jag alltid velat ha ngn att snacka med. Det finns så mkt som jag ba vill få ut, men ingen i min familj förstår.

 12. En solig dag

  Det var fint att träffa Emerich!

 13. Värt att lyssna på

  Hej.

 14. Jag skulle nog gett upp

  Först av allt tycker jag verkligen att du är en stark människa. Att trots att du fick resa långt, leva under hemska förhållanden, förlora dina nära och kära så har du fortsatt leva. Man kan verkligen inte tänka sig hur det var.

 15. Har kunnat gå vidare

  Hej Emerich!

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 15